Migranti z EÚ musia zarábať 149 libier týždenne, aby získali dávky

19.02.2014 Celý región

Londýn 19. februára (TASR) - Prisťahovalci z Európskej únie budú musieť v Británii v budúcnosti splniť prísnejšie podmienky, aby získali sociálne dávky. Oznámilo to dnes britské ministerstvo práce.

Európski imigranti budú musieť od 1. marca preukázať, že zarábajú po tri mesiace minimálne 149 libier (181 eur) týždenne, aby získali štatút "pracovníka", čo im dáva prístup k širšej skupine dávok vrátane napríklad prídavkov na deti, informovali agentúry DPA i Reuters.

Od príjmovej hranice 149 libier týždenne sa v Británii platí národné poistenie. Európski migranti, ktorí deklarujú nižší príjem, môžu čakať ďalšie posudzovanie toho, či prišli do Británie vykonávať "skutočnú" prácu.

Ak nesplnia príjmové kritérium, musia počkať tri mesiace, pokým budú môcť požiadať o podporu v nezamestnanosti. Hranica sa v rokoch 2014-15 zvýši na 153 libier týždenne, informovala stanica BBC.

"Tieto reformy zabezpečia, že budeme mať spravodlivý systém - taký, ktorý poskytuje podporu skutočným pracovníkom a uchádzačom o prácu, avšak neumožní ľuďom, aby prišli do našej krajiny a zneužívali náš systém sociálnych dávok," uviedol minister práce Iain Duncan Smith.
Európska komisia v reakcii uviedla, že veľmi podrobne preskúma tieto opatrenia, pretože môžu byť v rozpore s predpismi EÚ. Podľa nich je pracovník "každý človek, ktorý vykonáva skutočnú prácu, za ktorú je platený", uviedol hovorca komisára EÚ pre zamestnanosť a sociálne záležitosti Lászlóa Andora. "Definícia pracovníka na základe množstva peňazí, ktoré zarába, nie je v súlade s právom EÚ," dodal.

Ide o najnovšie zo série opatrení na obmedzenie prístupu migrantov z EÚ k štátnym sociálnym dávkam v Británii. Vláda premiéra Davida Camerona už oznámila, že nezamestnaným imigrantom nebudú od apríla vyplávať príspevok na bývanie, pričom migranti z EÚ nebudú môcť žiadať o sociálne dávky hneď po príchode do krajiny.

Opatrenia vlani urýchlene schválili v súvislosti so zrušením obmedzení prístupu na pracovný trh pre občanov Bulharska a Rumunska vo zvyšných krajinách Únie od januára tohto roka.

Cameron je aj v súvislosti s májovými európskymi voľbami pod tlakom, aby zaujal tvrdý postoj voči EÚ a imigrácii, keďže podľa prieskumov jeho Konzervatívna strana výrazne stráca podporu na úkor euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).

Jeho ministri opakovane obvinili niektorých imigrantov z chudobnejších krajín EÚ z "dávkového turizmu", hoci podľa expertov sú prisťahovalci často mladší a ich šanca, že budú zamestnaní, je vyššia než u priemerného Brita, napísala DPA.

Nové opatrenie týkajúce sa príjmovej hranice bude platiť pre migrantov z Európskeho hospodárskeho priestoru, teda okrem členských krajín EÚ tiež pre občanov Islandu, Nórska a Lichtenštajnska.
 

Vyberte región